GESLAAGDE NIEUWJAARSBIJEENKOMST VAN DE BOOGSCHUTTERHet was donderdagavond weer goed toeven in het sponsorhome van Alcides waar de leden van De Boogschutter hun Nieuwjaarsbijeenkomst hadden.
Een lezing door Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden was ditmaal het belangrijkste programma-onderdeel van de avond.

Nadat Maarten een vorkje had meegeprikt van het stamppottenbuffet begon hij te vertellen over zijn zwemcarriëre en de strijd die hij daarvóór heeft moeten leveren om de in 2001 bij hem geconstateerde leukemie te overwinnen.
Hij vertelde de aandachtige aanwezigen dat hij zich tijdens de chemokuren dikwijls ontzettend beroerd had gevoeld maar dat hij wilde blijven vechten voor een goede afloop.
Na 4 jaar werd hij genezen verklaard en ging hij zich weer op z’n zwemcarrière richten.
 
 

Onder de bezielende leiding van z’n zwemcoach Marcel Wouda werd een trainingsopbouw gemaakt die ertoe moest leiden dat Maarten in 2008 in Peking Olympisch goud zou behalen op de zwemafstand 10 km open water. Om zich hiervoor zo goed mogelijk te preparen had Marcel extreme trainingsmethoden bedacht die ondermeer bestond in het geruime tijd doorbrengen van zijn beschikbare tijd in een hoogtetent. Naast Marcel Wouda heeft ook Pieter van den Hoogenband een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van Maarten.

In een kort animatiefilmpje werd Maarten’s gouden race nogmaals aan de aanwezigen getoond waarna hij uit de doeken deed welke tactiek Marcel Wouda had bedacht om hem als eerste aan de finish te krijgen.
Stapsgewijs gaf Maarten vervolgens aan hoe hij de 10 km had beleefd en wanneer hij in de gaten kreeg dat hij de afstand kon winnen. Nadat hij de missie had volbracht was de ontlading bij hem, het aanwezige publiek en bij het aan de buis gekluisterde thuisfront groot. Tijdens het Sportgala in december 2008 werd Maarten Sportman van het Jaar en kondigde hij aan te stoppen met zwemmen.
 
 

Sedertdien blijft hij zich inzetten voor de strijd tegen kanker.  Z’n inspirerende speech werd gehonoreerd met een welgemeend applaus van de aandachtige aanwezigen waarna hij nog een aantal vragen beantwoordde. Bij zijn dankwoord overhandigde voorzitter Jeroen Vriend hem een mooi boeket bloemen voor zijn echtgenote en een Meppeler Toren.
De bijeenkomst werd in een ongedwongen sfeer voortgezet met muzikale klanken van Willem Spans.

Geplaatst op 23-01-2017 11:36Inloggen

AgendaOntwerp en realisatie | www.digizijn.nl